Sandvolleyball

sandvolleySandvolleyball spilles med kun to spillere på hvert lag, mot vanlige volleyballs seks spillere. Banen er delt i to like halvdeler, og lik vanlige volleyballregler er det maksimalt 3 ganger ballen kan berøres før den må returneres over nettet. Sporten har vært inkludert som en offisiell del av de Olympiske Leker siden 1996, og fått stor internasjonal popularitet.

I denne artikkelen kan du lese om historien og reglene til sporten.

Historie

Starten på sandvolleyball finner vi rundt 25 år etter den ordinære volleyballen ble funnet opp. I 1920 begynte de første nettene å dukke opp på strendene i Santa Monica, California, og rekreasjonsspillet økte sakte men sikkert i popularitet.

Som i vanlig volleyball var det i starten 6 spillere på hvert lag, og konseptet med et tomannslag er kreditert til Paul “Pablo” Johnson, en aktiv spiller. I sommeren 1930 skal angivelig Johnson ha ventet på spillere til en seksmannskamp, men valgte å prøve et spill med kun to spillere på hvert lag. Etter det ble sporten forandret for alltid. Sandvolleyball for rekreasjon spilles ofte fortsatt med flere enn to utøvere per lag, men i turneringer og på elite nivå er det alltid kun to.

Rundt samme tid som sandvolleyballen med to spillere tok form i USA i 1930-årene, begynte sporten å bre seg til Europa. Det ble etter hvert gjort forsøk på å starte de første profesjonelle ligaene, og turneringer med premiepenger begynte å dukke opp. Det var starten på sandvolleyballen slik vi kjenner den i dag.

Regler

Banen og serve

En sandvolleyballbane skal være 16 x 8 meter. Linjene for banen skal markeres med et bånd som skilles seg fra bakken og må være minst 5 cm bred. Det er ingen linje som deler banen i en angrepssone og defensiv sone som i vanlig volleyball.

Serven må tas bak den bakre linjen på banen og det skal være en frisone rundt spillområdet på minst 3 meter.

Nettet

Høyden på nettet skal for kvinner være 224 cm, for menn er den noe høyere på 243 cm. Ved blandede lag er det arrangøren som bestemmer hva høyden på nettet skal være.

Ballen

Det benyttes de samme spesifikasjonene på ballen for utendørs og innendørs volleyball. Omkretsen skal være på mellom 65-67 cm og ha en vekt på mellom 260-280 gram. En offisiell ball som benyttes i turneringer må være laget av enten syntetisk eller ekte lær.

Poeng

Alle ballvekslinger, uavhengig av servende lag, er poenggivende. Det spilles best av tre sett hvor de to første settene går til 21 poeng. Tredje settet, om det blir spilt, går til 15 poeng. For å vinne et sett må det være en differanse på minst to poeng. Det er ingen øvre begrensning på hva sluttresultatet i ett sett kan bli.

Lagoppstilling

Det eneste kravet for spilleroppstilling er i forbindelse med serve. Når et lag vinner serven skal det roteres på personen som server.

Sidebytte

Det er ingen pause i en kamp, men lagene bytter side hvert 7. poeng i de første to settene. Går kampen til et tredje sett vil banebytte foregå hvert 5. poeng.

Berøringer og ballbehandling

Som nevnt innledningsvis er det kun 3 berøringer tillatt, det inkluderer også en eventuell blokk. Naturlig nok sjeldent brukt, men hele kroppen kan benyttes i en berøring, det inkluderer også foten.