Volleyballturneringer

Av store internasjonale volleyballturneringer er det spesielt tre som skiller seg ut i form av prestisje og oppslutning. Det er VM og OL turneringene som arrangeres hvert fjerde år, og World Leage/Grand Prix som er en årlig internasjonal turnering. Her gir vi deg en oversikt over hvordan de ble til.

FIVB Volleyball World Championship

FivbDet offisielle verdensmesterskapet i volleyball blir arrangert hvert fjerde år av det Internasjonale Volleyballforbundet (FIVB). Historien til arrangementet går tilbake til begynnelsen av volleyball som en profesjonell idrett. Noe av det første FIVB gjorde da de ble grunnlagt i 1947, var å starte prosessen med å arrangere en internasjonal konkurranse som involverte lag fra mer enn ett kontinent. I 1949 ble den første versjonen av en slik konkurranse satt sammen i Praha, i datidens Tsjekkoslovakia. Men turneringen var kun forbeholdt menn og hadde bare europeiske deltagere.

Tre år seinere ble en kvinnelig versjon introdusert, og begge turneringene ble synkronisert og ekspandert til å inkludere Asia. Det ble så bestemt at arrangementet skulle holdes med 4 års mellomrom. I den neste turneringen var det lag fra både Sør, Sentral og Nord-Amerika med.

Når volleyball ble lagt til i OL i 1964, ble den internasjonale turneringen som etter hvert ble dagens verdensmesterskap, framskyndet med to år. På den måten ble det to år mellom et VM og OL. Fra 1970 stilte også nasjoner fra Afrika, og et fulldekkende verdensmesterskap med deltagere fra alle kontinentene var oppnådd.

Antallet deltagere har variert kraftig gjennom årene. Men ettersom volleyball er blitt en mer populær idrett har tallet vokst til 24 nasjoner som kvalifiserte seg til deltagelse i det siste verdensmesterskapet. Det ble holdt i Polen tidligere i år (2014). Polen slo også Brasil i finalen og ble kåret til verdens beste volleyballag for menn på hjemmebane.

Volleyball i de Olympiske Leker

Første gangen man så volleyball i sammenheng med de Olympiske Leker var i Paris i 1920, hvor volleyball ble spilt som en del av en amerikansk demonstrasjon. Sporten ble imidlertid ikke lagt til det olympiske programmet før i 1964.

Turneringen i OL hadde i starten et enkelt format. Alle de deltagende landene spilte mot hverandre og ble rangert etter seire, hvor mange sett de hadde vunnet, og gjennomsnittlig poengsum. Største problemet med et slikt oppsett var at medaljevinneren kunne bli bestemt før alle kampene var blitt spilt, og dermed ble interessen for de gjenværende kampene laber.

For å få et mer attraktivt oppsett ble konkurransen delt inn i to faser med en finale runde som besto av kvartfinaler, semifinaler og finale. Siden innføringen av oppsettet i 1972 har det nå blitt standarden for hvordan volleyball blir spilt i de Olympiske Lekene.

Som ved Verdensmesterskapet, har også OL deltagelsen økt, og det er nå normalt 12 nasjoner som deltar hvor alle kontinenter igjen er representert.

FIVB Volleyball World League

The World League ble etablert i 1990 som en del av en intensiv markedsføring gjort av FIVB for å fremme volleyball internasjonalt med en årlig stor turnering. World League er en turnering for menn og i 1993 ble et arrangement med samme konsept og oppbygging lansert for kvinnelige lag.

Turneringene er lagt opp med et roterende skjema, hvor individuelle lag og land veksler på å ha kampene. Kravet om full media og tv dekning har ført til stor eksponering av volleyball. Arrangementet er blitt en suksess, og foruten OL og VM er den turneringen det er blitt mest prestisje i å vinne.